vineri, 23 august 2013

Canicula 2

Hei, azi vom discuta in continuare despre canicula.
 Ce spune legea privind canicula la serviciu:
Protecţia persoanelor angajate pe vreme caniculară a fost reglementată din anul 2000, prin O.U.G. nr. 99, iar amenzile pe care le riscă angajatorii pentru nerespectarea legii sunt de 15 – 25 milioane de lei. Astfel, dacă în două zile consecutive se înregistrează temperaturi ale aerului care depăşesc 37ºC sau care, corelate cu umiditatea, pot fi echivalate la 37ºC, angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri:
A. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus.
B. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
a) asigurarea apei minerale, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb;
b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;
c) asigurarea de duşuri;
d) asigurarea transportului la o unitate sanitară a celor afectaţi.
Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii sunt obligaţi să ia, în acord cu sindicatele, una din următoarele măsuri:
- reducerea duratei zilei de lucru;
- eşalonarea zilei de lucru până la ora 11.00 şi după ora 17.00;
- întreruperea colectivă a lucrului.
 Cum afectează canicula alimentele:
Din cauza temperaturilor ridicate, produsele alimentare se alterează mult mai rapid. Aşadar, procură alimente din locuri autorizate, care dispun de condiţii tehnice şi sanitare pentru comercializare, în scopul evitării maladiilor în cauză. Pe lângă aceasta, toate fructele şi legumele ar trebui spălate în două ape înainte de a fi consumate. Din categoria produselor cu grad sporit de alterare fac parte carnea şi produsele din carne, laptele şi produsele lactate, peştele şi produsele marine, torturile, prăjiturile. Cele mai periculoase rămân ciupercile. Medicii interzic consumul ciupercilor culese în parcuri, în preajma gropilor de gunoi, de pe marginea şoselelor şi căilor ferate, deoarece acestea au acumulat substanţe toxice. Înainte de preparare, ciupercile trebuie fierte în două – trei ape, timp de cel puţin 15 minute. Un alt produs periculos este îngheţata, când are aspect neomogen, granulat, este neuniform colorată sau parţial dezgheţată.
 Ce să faci în calitate de gospodină pe caniculă:
Produsele alimentare proaspete (laptele, produse lactate, carnea şi preparate din carne, peşte etc.) se alterează rapid şi se pot contamina uşor cu microorganisme, dacă nu sunt manipulate corect şi păstrate în condiţii speciale. Cumpără produse alimentare perisabile numai în limita strictului necesar şi consumă-le rapid. Imediat după achiziţionare, produsele alimentare proaspete trebuie depozitate în frigider sau congelator până în momentul consumului. Nu recongela un produs care a fost dezgheţat în vederea preparării sau care s-a decongelat accidental. Nu lăsa produsele alimentare proaspete expuse decât în timpul necesar porţionării sau preparării lor. Evită achiziţionarea borcanelor cu capacul neetanş! Deschide conservele numai în momentul utilizării. Ceea ce nu s-a consumat, trebuie pus imediat la rece şi consumat, de preferinţă, în aceeaşi zi.
 Cum îţi întreţii frigiderul pe caniculă:
Frigiderul trebuie dezgheţat o dată pe săptămână. Seara se opreşte, iar dimineaţa se goleşte complet şi se spală cu 1 litru de apă călduţă în care se dizolvă o lingură de bicarbonat de sodiu. Se freacă uşor, apoi se usucă cu o cârpă moale. Nu se folosesc obiecte tăioase la scoaterea gheţii din frigider. Se lasă să se dezgheţe şi să se scurgă singură. Nu se pun alimente în congelator decât la o oră după ce i s-a dat drumul din nou frigiderului. O dată pe lună, se scoate frigiderul din priză şi se curăţă cu aspiratorul grila de ventilaţie.
Altfel, este posibil ca praful să blocheze ventilaţia. Vasele şi pachetele cu alimente puse în frigider trebuie să fie uscate, pentru a nu se lipi prin îngheţ de cutia congelatorului.
Cum îţi aperi sănătatea pe caniculă:
Datorită temperaturilor de peste 32 de grade, se produce o creştere corespunzătoare a transpiraţiei, care are rol de regulator termic şi care împiedică astfel supraîncălzirea corpului. O dată cu apa, organismul pierde şi săruri minerale (mai ales pe cele solubile), antrenând astfel multe consecinţe negative: astenia fizică, perturbări ale proceselor metabolice, creşterea simptomatologiei bolilor cronice. Pentru evitarea unor asemenea neplăceri se impun măsuri de înlocuire a pierderilor provocate de transpiraţie, a pierderilor de apă, săruri minerale şi vitamine, pentru refacerea condiţiilor normale de funcţionare a organismului. Acest lucru poate fi realizat prin consumarea în medie a doi litri de lichide pe zi, care nu vor fi băute prea reci (se elimină înainte de a hidrata organismul). În afară de lichidele propriu – zise, se vor consuma cât mai multe fructe şi legume, datorită pe de o parte a rezervelor de apă, săruri minerale şi vitamine pe care le conţin, cât şi datorită faptului că în organism ele cedează apă sub formă de efect retard, asigurând în mod constant şi pe termen lung lichidul.
 Cum ne protejăm pe caniculă:
Expunerea la soare, mai ales la ora prânzului, considerată oră de vârf, trebuie evitată pe cât posibil. Dacă, totuşi, ieşiţi, câteva mijloace de protecţie sunt binevenite: pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte subţire, în culori deschise. Consumul zilnic de lichide trebuie crescut la cel puţin patru litri pe zi, iar alimentaţia să fie cât mai săracă în grăsimi. Eforturile fizice, în perioada zilei în care temperatura atinge valorile maxime, activitatea din agricultură, şantiere de construcţii, hale industriale, sunt recomandate a se desfăşura dimineaţa şi seara. Evitarea excesului de cafea şi a consumului de băuturi în comun sau din încăperi neclimatizate trebuie pe cât posibil evitate. Copiii nu trebuie lăsaţi să aştepte perioade lungi în interiorul autovehiculelor parcate la soare, de asemenea, trebuie evitate transporturile pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare. Şi persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, vor evita deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate, care le pot dăuna sănătăţii.
Gata pe azi, pa-pa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu