Ce spune legea privind canicula la serviciu:
Protecţia persoanelor angajate pe vreme caniculară a fost
reglementată din anul 2000, prin O.U.G. nr. 99, iar amenzile pe care le riscă
angajatorii pentru nerespectarea legii sunt de 15 – 25 milioane de lei. Astfel,
dacă în două zile consecutive se înregistrează temperaturi ale aerului care
depăşesc 37ºC sau care, corelate cu umiditatea, pot fi echivalate la 37ºC,
angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri:
A. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus.
B. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
a) asigurarea apei minerale, câte 2 – 4
litri/persoană/schimb;
b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;
c) asigurarea de duşuri;
d) asigurarea transportului la o unitate sanitară a celor
afectaţi.
Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii sunt
obligaţi să ia, în acord cu sindicatele, una din următoarele măsuri:
- reducerea duratei zilei de lucru;
- eşalonarea zilei de lucru până la ora 11.00 şi după ora
17.00;
- întreruperea colectivă a lucrului.
Cum afectează canicula alimentele:
Din cauza temperaturilor ridicate, produsele alimentare se
alterează mult mai rapid. Aşadar, procură alimente din locuri autorizate, care
dispun de condiţii tehnice şi sanitare pentru comercializare, în scopul
evitării maladiilor în cauză. Pe lângă aceasta, toate fructele şi legumele ar
trebui spălate în două ape înainte de a fi consumate. Din categoria produselor cu
grad sporit de alterare fac parte carnea şi produsele din carne, laptele şi
produsele lactate, peştele şi produsele marine, torturile, prăjiturile. Cele
mai periculoase rămân ciupercile. Medicii interzic consumul ciupercilor culese
în parcuri, în preajma gropilor de gunoi, de pe marginea şoselelor şi căilor
ferate, deoarece acestea au acumulat substanţe toxice. Înainte de preparare,
ciupercile trebuie fierte în două – trei ape, timp de cel puţin 15 minute. Un
alt produs periculos este îngheţata, când are aspect neomogen, granulat, este neuniform
colorată sau parţial dezgheţată.
Ce să faci în calitate de gospodină pe caniculă:
Produsele alimentare proaspete (laptele, produse lactate,
carnea şi preparate din carne, peşte etc.) se alterează rapid şi se pot
contamina uşor cu microorganisme, dacă nu sunt manipulate corect şi păstrate în
condiţii speciale. Cumpără produse alimentare perisabile numai în limita
strictului necesar şi consumă-le rapid. Imediat după achiziţionare, produsele
alimentare proaspete trebuie depozitate în frigider sau congelator până în
momentul consumului. Nu recongela un produs care a fost dezgheţat în vederea preparării
sau care s-a decongelat accidental. Nu lăsa produsele alimentare proaspete expuse
decât în timpul necesar porţionării sau preparării lor. Evită achiziţionarea borcanelor
cu capacul neetanş! Deschide conservele numai în momentul utilizării. Ceea ce nu
s-a consumat, trebuie pus imediat la rece şi consumat, de preferinţă, în
aceeaşi zi.
Cum îţi întreţii frigiderul pe caniculă:
Frigiderul trebuie dezgheţat o dată pe săptămână. Seara se
opreşte, iar dimineaţa se goleşte complet şi se spală cu 1 litru de apă călduţă
în care se dizolvă o lingură de bicarbonat de sodiu. Se freacă uşor, apoi se
usucă cu o cârpă moale. Nu se folosesc obiecte tăioase la scoaterea gheţii din
frigider. Se lasă să se dezgheţe şi să se scurgă singură. Nu se pun alimente în
congelator decât la o oră după ce i s-a dat drumul din nou frigiderului. O dată
pe lună, se scoate frigiderul din priză şi se curăţă cu aspiratorul grila de
ventilaţie.
Altfel, este posibil ca praful să blocheze ventilaţia.
Vasele şi pachetele cu alimente puse în frigider trebuie să fie uscate, pentru
a nu se lipi prin îngheţ de cutia congelatorului.
Cum îţi aperi sănătatea pe caniculă:
Datorită temperaturilor de peste 32 de grade, se produce o
creştere corespunzătoare a transpiraţiei, care are rol de regulator termic şi
care împiedică astfel supraîncălzirea corpului. O dată cu apa, organismul
pierde şi săruri minerale (mai ales pe cele solubile), antrenând astfel multe
consecinţe negative: astenia fizică, perturbări ale proceselor metabolice,
creşterea simptomatologiei bolilor cronice. Pentru evitarea unor asemenea neplăceri
se impun măsuri de înlocuire a pierderilor provocate de transpiraţie, a
pierderilor de apă, săruri minerale şi vitamine, pentru refacerea condiţiilor
normale de funcţionare a organismului. Acest lucru poate fi realizat prin
consumarea în medie a doi litri de lichide pe zi, care nu vor fi băute prea
reci (se elimină înainte de a hidrata organismul). În afară de lichidele
propriu – zise, se vor consuma cât mai multe fructe şi legume, datorită pe de o
parte a rezervelor de apă, săruri minerale şi vitamine pe care le conţin, cât
şi datorită faptului că în organism ele cedează apă sub formă de efect retard,
asigurând în mod constant şi pe termen lung lichidul.
Cum ne protejăm pe caniculă:
Expunerea la soare, mai ales la ora prânzului, considerată
oră de vârf, trebuie evitată pe cât posibil. Dacă, totuşi, ieşiţi, câteva
mijloace de protecţie sunt binevenite: pălării, umbrele, ochelari de soare,
îmbrăcăminte subţire, în culori deschise. Consumul zilnic de lichide trebuie
crescut la cel puţin patru litri pe zi, iar alimentaţia să fie cât mai săracă
în grăsimi. Eforturile fizice, în perioada zilei în care temperatura atinge
valorile maxime, activitatea din agricultură, şantiere de construcţii, hale
industriale, sunt recomandate a se desfăşura dimineaţa şi seara. Evitarea
excesului de cafea şi a consumului de băuturi în comun sau din încăperi
neclimatizate trebuie pe cât posibil evitate. Copiii nu trebuie lăsaţi să
aştepte perioade lungi în interiorul autovehiculelor parcate la soare, de
asemenea, trebuie evitate transporturile pe distanţe lungi în vehicule fără
posibilităţi de climatizare. Şi persoanele vârstnice, în special cele cu
afecţiuni cardiace şi respiratorii, vor evita deplasările şi frecventarea
locurilor aglomerate, care le pot dăuna sănătăţii.
Gata pe azi, pa-pa.
Gata pe azi, pa-pa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu