Buna, azi vom vorbi de inundatii.
Inundaţiile constituie fenomene naturale şi sunt o componentă a ciclului hidrologic natural al Pământului. Inundaţiile şi în special marile inundaţii constituie unele dintre fenomenele naturale care au marcat şi marchează profund dezvoltarea societăţii umane, ele fiind din punct de vedere geografic cele mai răspândite dezastre de pe glob şi totodată şi cele mai mari producătoare de pagube şi victime omeneşti.
De ce apar tot mai des inundaţiile:
Inundaţiile şi alunecările de teren se datorează în mare parte distrugerii pădurilor în bazinele hidrografice. Pădurile au un rol important în protejarea versanţilor de eroziune. În absenţa lor, versanţii se prăbuşesc, apar torenţii care distrug maluri, colmatează albiile râurilor şi conduc la revărsări catastrofale de ape. Singura soluţie pe termen lung este dezvoltarea fondului forestier.
Cum se previn bolile în zone inundate:
Prin vaccinare împotriva febrei tifoide şi a hepatitei A, dezinfectarea cu var cloros a fântânilor, caselor şi beciurilor în care a băltit apa. Consumul apei se va face la 30 de minute de la fierbere. Se păstrează igiena corporală, se evită expunerea prelungită la frig, se anunţă la telefon 112 simptomele de febră, dureri de burtă, stare de vomă.
CARE SUNT REGULILE DE BAZĂ ÎN CAZ DE INUNDAŢII:
· învaţă semnalele de alarmare transmise prin sistemul protecţiei civile;
· ascultă informaţiile oficiale şi buletinele meteorologice;
· semnalează autorităţilor locale inundaţiile, alunecările de teren şi accidentele
majore;
· păstrează la îndemână un stoc de provizii pentru câteva zile;
· la evacuare, ia cu tine alimente pentru a le folosi pe drum.
Cum apare viitura
Viitura este provocată de un aport de apă (ploaie torenţială, furtună, topirea zăpezii) asupra unui râu. Viiturile apar atunci când toate apele afluente unui râu primesc apă în exces. Într-o albie ce are deja un volum de apă curgătoare, viitura împinge apa existentă,astfel că valul principal este o apă curată, urmată de apă tulbure încărcată cu pietre, sol,vegetaţie. În albiile seci, efectul este mai mare, pentru că acestea permit viiturii să atingă viteze mari. După viitură, nivelul apei scade, cu excepţia cazurilor când debitul ploii creşte.
La râurile mari, revenirea apei la debitul normal poate dura zile sau săptămâni. În cazul unor succesiuni de precipitaţii, vor apărea mai multe valuri de viitură.
Ce facem în caz de viitură:
Dacă eşti în aproprierea apei, înainte de viitură vei simţi un curent de aer neobişnuit.Încearcă să ajungi pe un loc cât mai ridicat, pentru evitarea pe cât posibil a impactului cu viitura. Nu fugi prin apă şi nu înota, pentru că riscul de hipotermie creşte prin udarea completă a corpului. Dacă ai rămas izolat cu un grup, poziţia optimă de aşteptare este în doi, aşezaţi şi grupaţi spate în spate pentru a reduce pierderile de căldură. Economiseşte lumina şi hrana şi pune repere pentru a urmări evoluţia nivelului apelor. Nu uita că cei prinşi de viitură în locuri izolate nu au murit niciodată de frig sau de foame, ci întotdeauna pentru că au încercat să înfrunte apele furioase. Singura salvare în acest caz este echipa de salvare care vine după retragerea apelor.
Ce faci dacă inundaţia te surprinde acasă:
Adu în casă sau pune culcate la pământ într-un loc sigur mobila de curte, uneltele de grădină sau alte obiecte
care pot fi suflate de vânt sau luate de apă. Blochează ferestrele astfel încât ele să nu fie sparte de vânturi puternice,apă, obiecte care plutesc sau aluviuni. Evacuează animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu cunoscute. Încuie uşile casei şi ferestrele după ce închizi apa, gazul şi instalaţiile electrice.
Ce faci dacă inundarea casei este iminentă:
Mută obiectele care se pot mişca în partea cea mai de sus a casei. Deconectează aparatele, părăseşte locuinţa şi mergi spre etaje superioare, acoperişuri, înălţimi.
Ce faci dacă se ordonă evacuarea:
Respectă ordinea de evacuare stabilită: copii, bătrâni, bolnavi şi în primul rând din zonele cele mai periclitate. Înainte de părăsirea locuinţei întrerupe alimentarea cu apă, gaze,energie electrică şi închide ferestrele. Scoate animalele din gospodărie şi dirijează-le către locurile care oferă protecţie. Ia cu tine documentele personale, alimente, apă, trusa sanitară,un mijloc de iluminat, un radio. După sosirea la locul de refugiu, comportă-te cu calm,ocupă locurile stabilite, supraveghează copiii, respectă măsurile stabilite.
Ce faci la reîntoarcerea acasă:
Nu intra în locuinţă în cazul în care aceasta a fost avariată sau a devenit insalubră.Nu atinge firele electrice. Nu consuma decât apă fiartă. Consumă alimente numai după ce au fost curăţate, fierte şi după caz, controlate de organele sanitare. Nu folosi instalaţiile de apă, gaze, electricitate decât cu aprobare. Acordă ajutor victimelor inundaţiilor. Execută lucrări de înlăturare a urmărilor inundaţiei, curăţirea locuinţei şi mobilierului, dezinfectarea încăperilor, repararea avariilor.
Atat pe astazi, continuam maine cu gripa aviară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu