Astazi vom vorbi despre tornade.
Tornada este o furtună violentă, caracterizată printr-o spirală, un nor în formă de pâlnie care, deplasandu-se cu viteză, provoacă distrugeri importante. Este însoţită de tunete şi fulgere (câteodată este rezultatul unui uragan) şi apare atunci când un strat de aer rece se suprapune peste unul cald, forţând aerul cald să se ridice imediat. Dezastrul rămas în urma unei tornade este, de fapt, rezultatul vitezei ridicate a vântului şi al acţiunii distructive a fragmentelor împrăştiate de acesta. Anotimpul tornadelor este în general din martie până în august, deşi pot apărea în orice altă perioadă a anului. Au tendinţa să se formeze dupăamiază şi seara: peste 80% din toate tipurile de tornade lovesc între prânz şi miezul nopţii.
Alertaţi de apropierea unei tornade, oamenii trebuie să se îndrepte rapid spre un loc sigur, cunoscut dinainte, în propria locuinţă sau în altă parte. Deşi s-au facut progrese importante în domeniul previziunilor meteorologice, timpul de avertizare poate fi foarte scurt sau, uneori, este chiar imposibil să se prevadă apariţia unei tornade. Primind şi interpretând corect avertismentul dat de autorităţi, oamenii îşi pot salva viaţa, adăpostinduse într-un loc cât mai sigur.Deşi în România fenomenul tornadelor, cu tot cortegiul lor devastator, este mai puţin frecvent, în ultimii ani, în partea de sud a ţării, au fost consemnate tornade care au produs multă suferinţă şi pagube importante.De aceea, este bine să se difuzeze următoarele informaţii utile.
Ce să faceţi înaintea unei tornade:
Pregătiţi din timp provizii pentru cazuri de dezastre:
· Lanterne şi baterii de rezervă.
· Aparate de radio şi baterii de rezervă.
· Trusa de prim ajutor.
· Medicamente importante.
· Bani lichizi şi cărţi de credit.
· Pantofi rezistenţi.
Asiguraţi-vă că toţi membrii familiei ştiu cum să procedeze în caz de tornadă.Arătaţi-le membrilor familiei cum şi când să oprească gazul, curentul electric şi apa.Informaţi copii cu privire la locul cel mai sigur din gospodărie, unde trebuie să se refugieze până la trecerea uraganului.
Alcatuiţi un plan pentru păstrarea legăturii în caz de urgenţă; în unele cazuri, în timpul dezastrelor, membrii familiei pot fi separaţi unii de ceilalţi (de regulă, se întâmplă în timpul zilei când adulţii se află la locul de muncă şi copiii sunt la şcoală); pentru aceste situaţii se recomandă alcatuirea unui plan de regăsire.
Protejaţi-vă ferestrele - obloanele permanente sunt cele mai bune în astfel de situaţii. Cei care nu dispun de obloane, pot să utilizeze scânduri din lemn cu care să acopere ferestrele. Este suficient ca acestea să aiba o grosime de ½ cm şi să fie tăiate după dimensiunile fiecărei ferestre. Pregătiţi scândurile cu mult timp înaintea dezastrului,practicând găurile pentru şuruburi, la o distanţă de 18 cm.Tăiaţi crengile uscate sau slăbite de pe copaci.
În aşteptarea desfăşurării unui uragan:
(între 24 şi 36 de ore până la ajungerea uraganului într-o anume locaţie)
Urmăriţi ştirile la radio sau la televiziune, privitoare la evoluţia uraganului.Verificaţi proviziile de urgenţă şi nivelul combustibilului din automobil.
Adunaţi şi puneţi într-un loc sigur mobilierul de grădină, jucăriile copiilor şi uneltele pentru grădinărit.
Securizaţi casa, închizând uşile şi acoperind cu scânduri ferestrele. Îndepărtaţi antenele exterioare.
Reglaţi frigiderul şi congelatorul la cele mai scăzute temperaturi. Deschideţi-le numai când este absolut necesar, închizând la loc uşile cât de repede cu putinţă.Puneţi actele personale importante într-o mapă şi mai apoi într-un loc cât mai înalt din casă.
Revedeţi planul de evacuare.
Ce să faceţi după o tornada:
Urmăriţi ştirile emise de postul de radio local, privitoare la pagubele produse.
Ajutati persoanele rănite sau prinse printre dărâmături.
Acordaţi primul ajutor pe măsură ce înaintaţi.
Nu mutaţi persoane grav rănite decât dacă există pericolul iminent de a li se agrava starea de sănătate în locul respectiv. Sunaţi cât mai repede pentru a primi ajutor de la serviciul de ambulanţă.
Întoarceţi-vă acasă numai după ce autorităţile anunţă că locul este sigur.
Evitaţi liniile electrice căzute la pământ şi anunţaţi imediat compania care se ocupă cu furnizarea energiei electrice, poliţia şi pompierii.
Intraţi în casă cu prudenţă; fiţi atenţi la şerpi, insecte sau animalele aduse de valul de apă sau aer sau care şi-au găsit acolo refugiul. Deschideţi ferestrele şi uşile pentru a se aerisi şi usca.
Folosiţi telefonul doar pentru apeluri urgente.
Inspecţia utilităţilor dintr-o casă afectată :
Verificarea scurgerilor de gaze – dacă simţiţi miros de gaz sau auziţi un zgomot specific, deschideţi ferestrele şi părăsiţi casa. Întrerupeţi alimentarea cu gaz din afara casei şi, dacă aveţi posibilitatea, anunţaţi compania care furnizează aceste servicii printr-un elefon dat de la vecini. Dacă întrerupeţi gazul pentru un motiv anume, acesta trebuie deschis de către un profesionist.
Analizaţi reţeaua de electricitate – dacă vedeţi scântei sau fire arse şi rupte sau dacă simţiţi mirosul a ceva încins, întrerupeţi curentul electric de la panoul principal. Dacă trebuie să călcaţi prin apă pentru a ajunge la acesta, cereţi mai întâi sfatul unui electrician.
Verificaţi scurgerile posibile din reţeaua de apă – dacă suspectaţi vreo deteriorare a reţelei, evitaţi să folosiţi toaletele şi chemaţi un instalator. Dacă conductele de apă sunt afectate, contactaţi compania responsabilă şi evitaţi să beţi apă de la robinet.
Am terminat pe azi, pa-pa!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu