miercuri, 14 august 2013

Cutemure

Hei,astazi vom discuta despre cutremure.Inainte de toate,trebuie sa nu intram in panica.
Acum vom discuta ce faci in caz de cutremur.
Daca dormiti,asteptati cateva momente pentru a va orienta si apoi incercati sa va deplasati catre un loc sigur.
Protejati-va sub o grinda, toc de usa solid, birou, masa sau banca din clasa suficient de rezistenta spre a va feri de caderea unor lampi, obiecte, mobile suprapuse, tencuieli ornamentale. Sprijiniti-va cu palmele de podea sau tineti-va cu mainile de piciorul mesei sau tocul usii spre a va asigura stabilitatea. 
Nu fugiti pe usa, nu sariti pe fereastra, nu alergati pe scari, nu utilizati liftul, dar daca puteti deschideti usa spre a preveni blocarea acesteia, in vederea unei eventuale evacuari dupa teminarea miscarii seismice si verificarea starii scarilor si a zonei de la iesire. Evitati aglomeratia.
Nu alergati in strada sau pe strada, deplasati-va calm spre un loc deschis si sigur, feriti-va de versanti de unde pot cadea roci sau unde pot avea loc alunecari de teren.
Daca seismul va surprinde in autoturism, opriti-va cat puteti de repede intr-un loc deschis, evitand cladirile prea apropiate de strada, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene si stati inauntru. Feriti-va de firele de curent electric cazute.
Daca sunteti intr-un mijloc de transport in comun sau in tren, stati pe locul dumneavoastra. pana se termina miscarea seismica. Conducatorul trebuie sa opreasca si sa deschida usi1e, dar nu este indicat sa va imbulziti Ia coborare sau sa spargeti ferestrele. In metrou pastrati-va calmul si ascultati recomandarile personalului trenului, daca acesta s-a oprit intre statii in tunel, fara a parasi vagoanele.
Daca va aflati intr-un loc public cu aglomerari de persoane (teatru, cinematograf, biserici, stadion, sali de sedinte) nu alergati catre iesire, imbulzeala produce mai multe victime decat cutremurul. Stati calm si linistiti-va vecinii de pe rand.
Daca va aflati intr-o cladire cu mai multe etaje, identificati un loc sigur in apropierea dumneavoastra. NU folositi liftul sau scarile.
Daca sunteti prins sub daramaturi nu folositi focul deschis (lumanari, chibrituri, etc), ci o lanterna. Incercati sa va acoperiti gura si nasul cu o batista sau cu orice alt material textile si sa va semnalati prezenta folosind un fluier sau o lanterna. Loviti ritmic intr-o teava sau intr-un perete astfel incat echipele de interventie sa va poata localiza.
Cam atat pentru azi, ramaneti cu mine pentru noi informatii despre cum sa va protejati viata si pe cea a persoanelor di jurul vostru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu