Hei azi vom lua tot ce am vorbit pana acum de la capat,adica vom vorbi mai amanuntit.
CE ESTE UN DEZASTRU?
Este evenimentul datorat declanşării unor tipuri de riscuri, din cauze naturale sau provocate de om, generator de pierderi umane, materiale sau modificări ale mediului şi care, prin amploare, intensitate şi consecinţe, atinge ori depăşeşte nivelurile specifice de gravitate stabilite prin regulamentele privind gestionarea situaţiilor de urgenţă, elaborate şi aprobate potrivit legii.
În fiecare deceniu, dezastrele provoacă moartea a mii de oameni şi lasă alte câteva milioane fără locuinţă.
În ultimii 30 de ani, pierderile economice provocate de dezastrele naturale s-autriplat.
Colaborarea permanentă în cadrul comunităţii poate contribui la reducerea impactului dezastrelor. Copiii joacă un rol important în acest caz, prin:
- participarea la activităţile şcolare privind comportamentul în caz de dezastre, alături de întreaga comunitate;
- învăţarea membrilor familiei despre înseamnătatea pericolele naturale şi prin punerea în aplicare a măsurilor de prevenire;
- ajutarea la stabilirea unei reale şi de lungă durată „culturi a prevenirii”, prin acţiune şio nouă atitudine.
Aceasta înseamnă că atunci când devin adulţi, ei vor înţelege pe deplin fenomenele naturale, efectele acţiunilor umane şi consecinţele unui management defectuos asupra mediului, precum şi nevoia de promovare a unui nou tip de dezvoltare în armonie cu natura.
Având în vedere că majoritatea dezastrelor nu pot fi evitate, pentru a reduce drastic în primul rând pierderile de vieţi omeneşti şi pentru a limita pierderile de bunuri, este bine ca populaţia să cunoască anumite lucruri.
În categoria dezastrelor naturale sunt cuprinse cutremurele, alunecările şi prăbuşirile de teren, inundaţiile şi fenomenele meteorologice periculoase, epidemiile şi epizootiile.
Atat pentru azi,dar maine vom continua cu cutremurele partea a-2-a.
În cele ce urmează, vă prezentăm câteva reguli generale de comportament la dezastre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu