marți, 20 august 2013

Gripa aviară

Hei, azi vom afla impreuna informatii despre gripa aviară.
Până la începutul anului 2006, nu au fost înregistrate în România cazuri de gripă aviară la oameni. Până acum, laboratorul naţional de diagnostic a confirmat focare de gripă aviară în câteva judeţe, inclusiv în judeţul Brăila, dar autorităţile au lichidat toate păsările din aceste zone, au instituit filtre de tranzit şi carantine, aşa că focarele au fost limitate şi riscul de extindere redus. Sigur, frecvenţa crescută a acestei boli şi răspândirea potenţială la oameni sunt fenomene care trebuie privite cu responsabilitate.
Cine răspândeşte gripa aviară:
Virusuri gripale aviare pot fi luaţi din focare active de gripă aviară, dar şi de la păsări cu forme discrete de boală sau chiar aparent sănătoase. În primul caz vorbim de epidemii şi de focare de gripă aviară, în al doilea doar de infecţii cu virusuri gripale. Dintre păsările domestice, gripa aviară a fost semnalată cel mai frecvent la curcă, raţă, gâscă, potârniche,fazani şi găină. Între speciile de păsări sălbatice, trebuie menţionate păsările acvatice,pescăruşii, rândunelele de mare, păsările migratoare. Sursele de infecţie primare sunt reprezentate de păsările bolnave, de cele trecute prin boală ca şi de cele purtătoare şi eliminatoare de virus prin secreţii oculo-nazale şi prin fecale.
Se poate transmite gripa aviară la om:
Transmiterea directă a bolii de la păsări cu gripa aviară la om a fost semnalată foarte rar. Omul se îmbolnăveşte cel mai des cu suşe transformate genetic în organismul porcului.Transmiterea gripei aviare se face însă cu uşurinţă atunci când sursa este tot omul.
Este gripa aviară tratabilă:
Boala este tratabilă la om, dacă este detectată la început, iar România nu mai poate fi luată prin surprindere. Beneficiem şi de ajutorul UE, pentru că statele europene consideră mai rentabil să ne ajute să prevenim o epidemie de gripă aviară decât să permită un asemenea risc la graniţele lor.
Există un vaccin împotriva gripei aviare:
Oseltamivir şi zanamivir sunt substanţele despre care medicii cred că folosesc pentru prevenirea şi tratarea tulpinilor virusurilor gripale de tip A, cum este gripa aviară. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat recent ţările – membre că s-a stabilit formula de vaccin împotriva gripei aviare. Acest tip de vaccin poate fi preparat şi la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Până acum, statul a folosit câteva zeci de mii de doze de capsule de Tamiflu (produs francez) pentru tratamentul profilactic antiviral al persoanelor care au intervenit în acţiunile specifice din Ceamurlia de Jos şi Maliuc. Şi pentru că s-a constatat că vaccinul antigripal sezonier măreşte rezistenţa organismului în faţa gripei aviare, statul a majorat numărul celor incluşi în programul de vaccinare gratuită ţintită.
 Ce măsuri de precauţie putem lua:
Să nu-ţi mai laşi libere păsările, dar şi animalele care pot intra în contact cu ele: vite,cai şi porci. Toate păsările de curte trebuie ţinute închise, iar copiii nu trebuie să se joace cu ele. Nu atinge păsările care par bolnave sau păsările moarte. Anunţă medicilor veterinari din zonă orice caz de boală semnalată la păsări, dar şi la alte animale. Nu consuma carne de pasăre care nu provine de la un crescător autorizat, pentru că numai în marile ferme de păsări există şansa de garantare a măsurilor de biosecuritate. Evită locurile şi suprafeţele
contaminate cu fecale sau secreţii de păsări. La fel ca la alte boli infecţioase, una dintre cele mai importante măsuri preventive este spălarea frecventă şi cu grijă a mâinilor. Evită automedicaţia.
Am terminat, ne vedem maine cu noi informatii despre cum sa va aparati viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu